top of page

1. rész - Ezekre figyelj, ha sikeres toborzást szeretnél 2020-ban is!

Az elmúlt évek munkaerőpiaci változásai rákényszerítették a cégeket, hogy alapjaiban gondolják újra a toborzási folyamataikat. Az egyre több iparágban jelentkező munkaerőhiány, illetve a megváltozott munkavállalói igények és elvárások következtében ma már nem elég lefutni a szokásos köröket. A potenciális munkavállalókat hatékonyan és minden korábbinál nagyobb erőbedobással kell megszólítani, hogy a szükséges pozíciók betöltésre kerülhessenek.



1. Semmitmondó, unalmas és csak az elvárásokat taglaló álláshirdetések


Versenyképes fizetés, fiatalos csapat? Egy aktív álláskereső naponta úgy ötvenszer találkozik ezekkel a klisékkel, az igazi tehetségek pedig fejvesztve menekülnek az ilyen személytelen, szürke leírások elől. A másik nagy hiba, amit a hirdetés szövegezésénél elkövethetsz, ha kizárólag arra fókuszálsz, hogy az új kollégának mi mindent kell tudnia, de semmit nem villantasz fel “cserébe”. Ezzel azt üzened, hogy nem fontos számodra, vagy magad sem tudod, hogy az emberek valójában miért szeretnek nálad dolgozni, és egyáltalán nem is gondolkodsz abban, hogy vonzóvá tedd a munkáltatói márkád az új kollégák számára.


Mire figyelj?


Először is fogalmazd meg magadnak pontosan, hogy kit is keresel. A hirdetés megírása folyamán tartsd őt végig a lelki szemeid előtt, és próbáld meg minél személyesebb formában megszólítani. Már rögtön a legelején emelj ki néhány konkrétumot, ami szimpatikussá teheti az ajánlatod a jelöltek szemében. Ez lehet a fizetés, a betöltött feladatkör érdekessége, a home office vagy utazási és tanulási lehetőségek - a lényeg, hogy minél pontosabb legyen, és hogy rögtön megragadja a figyelmet.

Különítsd el jól átláthatóan az elvárások és a feladatok leírását, a cég bemutatásánál pedig az alapinformációk mellett (pl. cégméret, az iroda helyszíne, stb.) próbáld meg átadni a vállalkozás misszióját is egy-két gondolatban. Ha igazán meg akarod nyerni a jelentkezők szimpátiáját, adj meg konkrét fizetési sávot, és írd le a kiválasztási folyamat lépéseit is! Az emberek sokkal szívesebben jelentkeznek hozzád, ha pontosan tudják, hogy mire számíthatnak.

2. Nem megfelelő toborzási csatornák használata


Amikor új kollégát keresel, természetesen azokat az álláskeresőket szeretnéd megszólítani, akik a neked megfelelő képzettséggel és tapasztalattal rendelkeznek, reálisan érdeklődhetnek az általad kínált pozíció iránt, illetve a személyiségjegyeik alapján sikerrel beilleszthetők a már meglévő csapatba is. Pofonegyszerűen hangzik, nem igaz? Logikusnak tűnhet, hogy minél több önéletrajz érkezik be hozzánk, annál jobb, hiszen annál nagyobb eséllyel lesz köztük a tökéletes kolléga, de ez egyáltalán nem így van. Valójában mind a túl sok, mind a túl kevés számú jelentkező hátráltatja az ideális új munkatárs megtalálását, így létfontosságú, hogy a megfelelő csatornákat használd a toborzás során.


Mire figyelj?

Bár az állásportálok jó kiindulási alapot jelentenek, inkább több úton indulj el, mint hogy a teljes hirdetési büdzséd egyetlen, csilli-villi hirdetésbe fektesd egy nagyobb portálon. Hirdess a saját felületeiden, a céges karrieroldalon is, és ezzel párhuzamosan mozgósítsd a szakmai networköd.

Mivel a legfrissebb adatok szerint a magyar internetezők 95%-a használja a Facebookot, jó eséllyel köztük van a te álom-alkalmazottad is. A fizetett hirdetéseken túl, ahol pontos célzást állíthatsz be, használd ki a közösségi médiában rejlő egyéb lehetőségeket! Tedd fel a hirdetést a szakmai csoportokba és a céges közösségi oldalakra más platformokon is (Instagram, LinkedIn). Így legalább a passzív álláskeresők figyelmét is felkeltheted!




3. Felületes előszűrés

Ha sikerül jól eltalálni a hirdetést, hamarosan elkezdenek hozzád özönleni az önéletrajzok. Minden szempontból akkor jársz a legjobban, ha a leginkább megfelelő jelentkezőkre a lehető legrövidebb időn belül akadsz rá, de mit tehetsz ezért a gyakorlatban? Ha minden lényeges információt meg szeretnél tudni, amire szükséged van, egy kicsit detektívvé kell válnod - a nyomozás két fő irányvonala pedig a cv és a telefonos interjú lesz.


Mire figyelj?

Vedd elő újra a gondosan megírt álláshirdetésed, és gyűjtsd ki belőle az úgynevezett “kemény feltételeket”, vagyis amiknek a hiányában teljesen esélytelen a jelentkező, majd ezek alapján szórd ki az alkalmatlannak tűnő jelölteket. Ha sok időd van, megnézheted a jelentkezők közösségi média-profiljait is, de ennél is fontosabb, hogy minél hamarabb felhívd a valóban ígéretes jelölteket. A telefonos előszűrés alatt kulcsfontosságú információkat zsebelhetsz be a potenciális kollégád személyiségéről, az általános hozzáállásáról vagy akár a nyelvtudása tényleges szintjéről is, ráadásul esélyed van még szimpatikusabbá tenni számára az általad kínált lehetőséget. Dolgozz ki előre néhány sztenderd kérdést, és tartsd a telefonos interjút fix keretek között, hogy ne emésszen fel a szükségesnél több időt.

Úgy érzed, megtaláltad azt a 4-5 ígéretes jelöltet, akivel szívesen dolgoznál együtt, de nem tudod, mihez kezdj velük a személyes találkozón? Olvasd el cikksorozatunk második részét, és kerüld el a pénz-és időrabló interjús melléfogásokat!


16 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page