top of page

Ezekre figyelj a virtuális interjúknál


Az interjúztatás a HR-folyamatok egyik legizgalmasabb, és legyünk őszinték, egyben a legfárasztóbb része is. Ebben a 60 percben kell minden fontosat kiderítened a jelentkezőről, miközben a lehető legjobb benyomást teszed rá a céggel és a kínált pozícióval kapcsolatban is. A koronavírus azonban, mint annyi egyebet, a jól bejáratott interjúztatási módszereket is átírta a cégeknél. Kíváncsi vagy, hogyan tarthatsz ugyanolyan jó interjúkat online, mint élőben? Cikkünkből kiderül!


Az interjú előtt

Először is felül kell vizsgálni, hogyan tud jól működni az interjúztatás technikai és tartalmi szempontból egyaránt. Tervezd meg, hogy milyen időkeretben, hány különálló lépésből álló folyamatra van szükség ebben a helyzetben, és gondold ki azt is, hogy milyen szoftverrel a legegyszerűbb megvalósítani az interjút. A videókonferenciák 3 fő felett zavaróan zsúfoltak tudnak lenni, így ha kettőnél többen jönnétek be az interjúra, szerencsésebb két rövidebb körre szétválasztani az első ismerkedést. Talán mondanunk sem kell, de az interjú előtt mindenképp ellenőrizd, mi látszik a kamerán; az alsógatyában grasszáló családtagok vagy egy halom mosatlan a háttérben nem biztos, hogy az új jelöltre tartoznak.


Általános igazság, hogy a bizonytalan helyzetekben inkább kommunikáljunk túl sokat, mint túl keveset. Ennek értelmében minden jelöltet tájékoztass részletesen még az interjú előtt, hogy mire számíthat: onnantól, hogy kik és hányan lesznek jelen a hívásban, és hogy nagyjából milyen kérdésekre vagy feladatokra készüljön, egészen odáig, hogy hogyan kell bejelentkeznie az online interjújára. A jelölt így eleve magabiztosabban érkezik, és várhatóan jobban is fog teljesíteni a beszélgetésen, így végül te is reálisabb képet kaphatsz a tudásáról, hozzáállásáról.


Az interjú közben

Az online interjúkkal kapcsolatban az egyik legnagyobb veszteség az, hogy a jövendőbeli új kolléga nem tud körbenézni az irodában, így rengeteg értékes információtól esik el. A cégbemutatónál ezért külön fókuszálj arra, hogy minél érzékletesebben fesd le a helyszínt, a csapatot és az egyéb körülményeket is, ha pedig van ilyesmid, az ígéretes jelölteknek küldj képeket vagy videót a cégről, a csapatról is.


Amikor élőben interjúztatunk, általában magától jön a mosoly és a kedves tekintet, online viszont erre külön figyelni kell! Emlékeztesd magad, hogy bólogass, aházz, és kedvesen biztasd a jelöltet, mialatt beszél, különben hamar meg fog rettenni a kifejezéstelen arcoktól a laptop másik oldalán.




Az interjú után

A jó online interjúnak nem ott van vége, amikor leteszitek a hívást, hiszen az utógondozás is legalább ilyen fontos. Ha lehet, még a beszélgetés napjának végén küldj neki egy kis köszönőlevelet, amiben kifejted a folyamat további lépéseit, vagy akár valamilyen szintű visszajelzést is adsz arról, hogy tovább fogtok-e haladni a kiválasztásban. Ez a levél egy jó lehetőség arra is, hogy feedback-et kérj a videóinterjúról: mi működött, mi nem, hogyan érezte magát, és min lenne jó változtatnotok - így kiküszöbölhetőkké válnak a gyakorlatlanságból eredő hibák, és egyre jobb felhasználói élményt tudsz majd biztosítani az utána érkező jelölteknek.


Az online interjú előnyei


A videóinterjúk bár némileg kényelmetlenek és szokatlanok lehetnek, esélyt adnak arra, hogy még több embert érj el, ezáltal több tehetség közül válogathass. Lehet, hogy most jelentkezik valaki, aki egyébként a hosszú bejárási idő miatt meg sem fontolta volna az állást. Ezen kívül általában szervezni is könnyebb őket, hiszen rövidebb időt vesznek igénybe, ezért jóval több jelöltet lehet meghallgatni egységnyi idő alatt online, mint személyesen.


Szinte csak rajtad múlik, hogy technikailag és tartalmilag is ugyanolyan profi maradjon ez a helyzet, mint a hagyományos interjúk. A legfontosabb pedig az, hogy légy türelmes: ha véletlenül zajong a háttérben egy gyerek, csönget a futár vagy ugat a kutya, nyugtasd meg a jelöltet, és légy elfogadó. Az élet már csak ilyen: zajlik, home office-ban meg pláne.


14 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page